Press

 

Maria Larsson och Maria Olevik vid institutionen för keramik och glas hade tillsammans med arkitekten Louise Hultén skapat In every tree a story, dvs ett meditativt rum indelat i delar genom tillfälliga skärmväggar och redan befintliga pelare som betraktaren skulle vandra igenom. Mörker & ljus, skrovliga kontra släta väggar, knottrig keramik och släta lerytor och ett stillsamt vattendroppande ur hängande glasbehållare. Vackert & innerligt. En installation med ett klart evighetsperspektiv.

 

Lotta Jonson, FORM nr 4 2006

 
 
Oväntat och modigt

Remains-hågkomster

Maria Larsson, Mårten Medbo, Maria Olevik
Glas och keramik, Galleri SE, Falun, 16/5-10/6 2007
 
Brottsstycken ur en konstinstallaton ställs ut av Maria Larsson och Maria Olevik på Galleri SE. Det handlar om deras gemensamma examensarbete från Konstfack i fjol. Vid en första anblick skapar utställarna huvudbry hos betraktaren. Maria Larsson och Maria Olevik skapade en rumslig installation där ljuset och mörkret spelade en avgörande roll. Konstnärerna ville utforska det fysiska utrymmet.
Betraktaren stod först bländad men efter hand kunde ögat upptäcka olika objekt i mörkret. Människans olika sinnen aktiverades. Det doftade bränt trä från en av väggarna. Dess omisskännliga doft spred sig genom rummet och skapade på så sätt sin egen historia. Betraktaren vandrade från rum till rum.
Jodå, Maria Larsson och Maria Olevik hade den japanska te-ceremonin i åtanke när man skapade sin installation. Besökaren gavs möjlighet att tömma sina sinnen, skapa en avklarnad blick för nuet, ett slags brinnande närvaro. Syftet var att skapa ett tillstånd av tillbakalutad harmoni. En frizon från det omgivande myllret av information och oväsen.
Man måste gå nära de olika objekten. Är det verkligen en hylla i glas eller ser vi en böljande strand? Materialets utseende väcker fantasin. Det står ett runt bord med en bränd träskiva. Längre bort en byrå med lådorna vända mot väggen. På väggen hänger en gren. Glasyren påminner om en spegling i vattenbrynet. I några glasbehållare har konstnärerna skapat växtdelar av porslinsmassa.
Bredvid dessa små delar av konstinstallationen ställer Mårten Medbo ut ett antal fantasifigurer. De är oidentifierbara figurer i svart.
Dessa ufon verkar vara textila och taktila men skenet bedrar. Ytan är kärv. De söker sig ned i vårt undermedvetna. Man kanske vill lyfta upp dem i famnen eller så äcklas man bara av lerfigurerna som påminner om uppförstorade kvalster.
Medbo undersöker gravitation och tyngd, låter dem sitta, ligga eller hänga över en kant. Det finns ett samspel i rummet via färg och form.
En stiliserad helhet uppstår ur intet när dessa brottsstycken av en installation möter några svarta krumelurer.
Det är modigt gjort.
 
Ulf Lundén, Dalademokraten 19 maj 2007
 
 
Konst i Falun
Maria Larsson, Maria Olevik, Mårten Medbo
Galleri SE, Falun
 
Svart och motsträvigt
Högblankt och strävt står emot varandra i en ny utställning på Galleri SE, där keramik övergår i installationer. De tre utställarnas verk hålls också ihop av sina motsatser - svartaste svart kontrasterar mot vitt.
Maria Larsson och Maria Olevik gick ut Konstfack förra året och jobbar ihop. Deras spegelblanka Mirrors ger rummet blänk av mystik - det som rör sig på den helsvarta keramiska ytan är bara reflexer från fönsterljuset och människor som går förbi.
I det outgrundligt svarta finns också minnen av natur som en gång funnits, i form av avtryck av kvistar och blad.
Samma lite motsträviga naturkänsla finns i de små objekten, alkottar, nypon och annat som när de doppats i krämig porslinslera förvandlats till märkliga former under kupor av glas.
Förvandlingen finns också i Mårten Medbos objekt. Velvet, sammet kallar han lite retsamt objekten som är besprutade med nästan taggigt sträv glasyr. Det mjuka och mulligt lealösa är en ren synvilla och bygger på upplevelsen av de runda formerna, som ständigt tycks formera sig på ett amöbaliknande vis.
Mårten Medbo, som är bosatt på Gotland, har havets djur och stenar med i sin formfantasi. Mårten Medbos objekt är av gjuten lera, men han arbetar också i andra material. Nyligen har han och hustrun Hanna Stahle gjort en utsmyckning i rostfritt stål på Salas nya fängelse.
 
Marianne Törner, Falu Kuriren 24/5 2007